Ata Rangi Martinborough Pinot Noir 2020
Art.Nr. 2082ch
Produktbeschreibung
Ata Rangi Martinborough Pinot Noir 2020
Degustationsnotiz
In der Nase intensiv duftende Aromen von Wacholder, Preiselbeere und Pflaume, die mit würzigen und kräuterigen Noten von Kardamom, rosa Pfeffer und getrocknetem Oregano verschmelzen. Am Gaumen klar und geschmeidig, mit fein umhüllenden Tanninen, die sich über die gesamte Länge des Gaumens erstrecken.
Charakteristische Aromen:
Bewertungen
Kritiker über den Ata Rangi Pinot Noir 2020:
James Suckling (JamesSuckling.com): 98/100 & Best New Zealand Wine 2022 & Top 100 Wines World of 2022. Our top New Zealand wine of 2022 is the Ata Rangi Pinot Noir Martinborough 2020. It is textural, deep and seamlessly balanced, as well as supremely perfumed and vibrant. Made from the estate’s oldest parcels planted 42 years ago, it demonstrates the power of pinot noir coming out of Martinborough. A beautiful nose of sliced strawberries, crushed cherries, violets, grated nutmeg and a hint of white pepper. Some hibiscus, too. Supremely vibrant and perfumed with fine tannins that run the length of the medium-bodied palate. Textural. Ground spice and fresh fruit are intertwined, providing wonderful depth and complexity. So long as well. Seamless balance. Superb.
Bob Campbell, MW (The Real Review): 98/100. Concentrated, complex pinot noir with cassis, blackberry, dark cherry, violet, wood smoke and savoury/dried herb flavours. Accessible now but with a proven history of ageing gracefully. Elegant wine with impressive power.
VINOUS - Rebecca Gibb MW: 96/100. The 2020 Pinot Noir reminds me of walking into a cathedral - that quiet, cool hush that falls as you walk through its doors. This is harmonious, supple, unshowy and unforced. Hailing from old vines and delicately textured despite the abundance of fruit concentration. Refined tannins with the finest of gravelly textures, akin to licking a stone. Scented yet restrained, with a fragrance of sweet red fruit, tea leaf and cedar spices with persistent acidity that carries it. Very complete and already approachable.
Zusatzinformationen
Rebsorte: 100% Pinot Noir
Weinbereitung: 40% werden unentrappt belassen. Gesamte Tankzeit 15-23 Tage. Nach dem Pressen vollständige malolaktische Fermentation in Eichenfässern. Insgesamt 11 Monate in französischen Barriquefässern (35% neu), dann cuvéetiert und weitere 8 Monate vor dem Abfüllen gelagert.
Tipp: leicht unter Zimmertemperatur bei 16-18°C servieren, damit die Aromen voll zur Geltung kommen und mindestens 1 Stunde dekantieren.
Vorhandener Alkoholgehalt: 14,0% vol Weinstil: trocken Gesamtsäure: 5,2g/l |
Füllmenge: 0,75l Allergenhinweis: enthält Sulfite Kategorie: Rotwein |
Lagerpotenzial: 2029+ Verschlusstyp: Schraubverschluss Herkunft: Martinborough, Wein aus Neuseeland |
Produziert und abgefüllt von: Ata Rangi Vineyard, PO Box 43, Martinborough 5741, New Zealand